«Ανάσα για τους φιλάθλους»
Ο πρόεδρος της Super League μιλάει στον «ΑτΚ» με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος και αισιοδοξεί ότι «οι ΠΑΕ-Μέλη του συνεταιρισμού θα διαχειριστούν με επιτυχία τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης, θα προσπαθήσουν να εξορθολογίσουν τα οικονομικά τους και να προσφέρουν στον κόσμο θέαμα, γκολ και συγκινήσεις».
Ο φίλαθλος κόσμος «διψάει» για καλό ποδόσφαιρο και θέαμα, ψάχνει διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα και προσδοκά ότι η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη. Ο νέος πρόεδρος της Super League, Δημήτρης Αγραφιώτης, μιλάει στον «ΑτΚ» με την ευκαιρία της έναρξης του πρωταθλήματος για το τι πρέπει να περιμένει να δει ο Έλληνας φίλαθλος.
«Η εκκίνηση του νέου Πρωταθλήματος Super League ΟΠΑΠ στις 23 Αυγούστου, μέσα σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, είναι η αρχή του Μαραθωνίου που θα ολοκληρωθεί, μαζί με τους αγώνες κατάταξης, στις 31 Μαΐου του 2015. Στόχος της Super League είναι να συνεχιστούν οι συντονισμένες ενέργειες, έτσι ώστε οι ΠΑΕ-Μέλη του συνεταιρισμού να διαχειριστούν με επιτυχία τις τρομερές πιέσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει από προηγούμενες διοικήσεις, επιχειρώντας να εξορθολογήσουν τα οικονομικά τους. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε να λύσουμε αν και δεν αφορούν αποκλειστικά στη διοργανώτρια αρχή, το Πρωτάθλημα Super League ΟΠΑΠ είναι μια «ανάσα» για τους φιλάθλους, οι οποίοι περιμένουν θέαμα, γκολ και συγκινήσεις που προσφέρει το ποδόσφαιρο. Σε στενή συνεργασία με όλες τις ΠΑΕ-Μέλη, τους θεσμικούς φορείς και τους στρατηγικούς εταίρους μας έχουμε ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων, μέσα από την αντίληψη ότι οφείλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για το καλό του ποδοσφαίρου».
Είστε λίγο καιρό στην ηγεσία του συνεταιρισμού. Ποιος είναι ο στόχος σας; Που φτάνουν τα σχέδια σας για τη βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου;
Μέσα από ομαδική δουλειά θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε τις λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι φίλαθλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η λειτουργία της Super League, ως διοργανώτριας αρχής του Πρωταθλήματος Super League ΟΠΑΠ, εστιάζει κυρίως σε λειτουργικά, οικονομικά και αγωνιστικά ζητήματα και δεν είναι σωστό να θεωρείται υπόλογη για όλες τις στρεβλώσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με όλους τους θεσμικούς φορείς, έτσι ώστε να βρίσκουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.
Συναντήσατε προβλήματα ως τώρα; Κατά καιρούς το ελληνικό ποδόσφαιρο βρήκε εμπόδια στην ανάπτυξη του με την έλλειψη εγκαταστάσεων, με φαινόμενα βίας, με σκάνδαλα και δυσπιστία. Έχετε λύσεις;
Σίγουρα υπάρχει η διάθεση για να βρούμε λύσεις, αν και πολλά από τα ζητήματα που αναφέρετε είναι διαχρονικά και δε γίνεται να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Θα σημειώσω, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη συντήρηση των χλοοταπήτων, την οποία έχει πλέον αναλάβει κεντρικά η Super League. Η εικόνα των αγωνιστικών χώρων είναι πλέον σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που καταδεικνύει ότι η πρωτοβουλία αυτή της Super League είχε θετικό αποτέλεσμα, παρά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γηπέδων, πολλά από τα οποία ανήκουν είτε στους Δήμους, είτε σε άλλους φορείς και όχι στις ίδιες τις ομάδες, οι οποίες όμως επωμίζονται το κόστος συντήρησής τους. Επίσης, η ένταξη εδώ και αρκετά χρόνια των ομάδων στις προϋποθέσεις του κανονισμού Αδειοδότησης ΕΠΟ-UEFA έχει ανεβάσει το επίπεδο σε αθλητικά, γηπεδικά και οικονομικά θέματα, ωστόσο πρέπει να γίνουν αρκετές ακόμα βελτιώσεις.
Πως σκέφτεστε να φέρετε περισσότερους φιλάθλους στα γήπεδα; Τι πρέπει να προσφέρουν οι ομάδες αυτού του επιπέδου στο κοινό τους, που δεν το έχουν κάνει ως τώρα, για να το προσελκύσουν;
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα, ενώ και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, κυρίως λόγω της παλαιότητας των εγκαταστάσεων, δεν είναι στο επίπεδο που επιθυμούν και οι ίδιες οι ομάδες. Ήδη όμως πολλές ομάδες έχουν προσαρμόσει τις τιμές των εισιτηρίων, προσφέρουν ελκυστικές εκπτώσεις στα εισιτήρια διαρκείας και κάνουν ενέργειες ώστε να φέρουν τους φιλάθλους τους στις κερκίδες. Αν ανατρέξουμε στο περσινό πρωτάθλημα, θα διαπιστώσουμε ότι ο συναγωνισμός υπήρξε έντονος για τη σωτηρία, μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Ευελπιστώ ότι όλες οι ομάδες, οι οποίες συμμετέχουν στο φετινό Πρωτάθλημα Super League ΟΠΑΠ, θα συνεχίσουν στο ίδιο πλαίσιο, έτσι ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φιλάθλους στο γήπεδο. Η αύξηση βέβαια των θεατών στα γήπεδα είναι ένα ζητούμενο που αφορά πολλές παραμέτρους ,όπως καλύτερος ανταγωνισμός, καλύτερο θέαμα ,σύγχρονες εγκαταστάσεις, υπηρεσίες προς τους φιλάθλους και αρκετά άλλα που θέλουν μακροχρόνιο σχεδιασμό και αλλαγή νοοτροπίας όλων για να επιτευχθεί.
Πόσο πλήττει τη Super League η απουσία ιστορικών και εμπορικών ομάδων όπως είναι η ΑΕΚ, ο Αρης, ο Ηρακλής, η Λάρισα;
Είναι γεγονός ότι η απουσία ιστορικών ομάδων με μεγάλο αριθμό φιλάθλων και εμπορικότητα από το πρωτάθλημα Super League ΟΠΑΠ, όπως οι ομάδες που αναφέρετε, είναι πλήγμα. Από την άλλη πλευρά όμως το φαινόμενο αυτό δείχνει ότι οι ΠΑΕ πρέπει να εξορθολογίσουν τα οικονομικά τους, καθώς αυτό αποτελεί μονόδρομο για την εξυγίανσή τους και την αγωνιστική επάνοδό τους στη Super League. Σε αυτό το πλαίσιο η διοργανώτρια αρχή, σε συνεργασία με όλες τις ΠΑΕ-Μέλη της, προχωρά σε όλες εκείνες τις ενέργειες, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ομάδων.
Τι πρέπει να κάνει η Λίγκα για να προστατέψει το προϊόν του ποδοσφαίρου;
Είναι γεγονός ότι το λογικό και το αναγκαίο πρέπει να είναι η προάσπιση του προϊόντος από τα ίδια τα μέλη του, δηλαδή από εκείνους που επενδύουν πολλά η λίγα στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι δεν είναι λογικό οι άνθρωποι που επενδύουν χρήματα στο ποδόσφαιρο, προκειμένου να ασκήσουν κριτική για τον οποιονδήποτε λόγο φτάνουν στο σημείο να απαξιώνουν και να προσβάλλουν τη διοργανώτρια αρχή στην οποία ισότιμα συμμετέχουν και που τους παρέχει το βασικό τους έσοδο, μέσω των κεντρικών χορηγικών συμβάσεων με τη Forthnet/NOVA και την ΟΠΑΠ Α.Ε., προκειμένου να συνεχίζουν να υπάρχουν και να έχουν βιώσιμη προοπτική. Η συλλήβδην απαξίωση όχι μόνο δε βοηθάει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, αλλά πολύ περισσότερο επιτείνει το αίσθημα δυσπιστίας και «δηλητηριάζει» τη φίλαθλη κοινή γνώμη.